Westerkwartier

Leek

Zuidhorn

Marum

Grootegast

Zuidhorn, Tourisme en recreatie in Zuidhorn

Zuidhorn Omgeving Agenda Nieuws Overnachten Eten en Drinken Links Contact

Regiotips aanmelden

Aanmelden van een museum of bedrijf kan eenvoudig via het aanmeldformulier.

Zuidhorn in beeld

Zuidhorn

Groningen in beeld

RegioTips - Zuidhorn - (Vorige pagina)
 

Museum Wierdenland.

Ezinge | Zuidhorn

van Swinderenweg 10
0594 - 62 15 24

http://www.wierdenland.nl

 

600 jaar voor het begin van de jaartelling waren er in dit oude Noordelijk stukje Nederland uitgestrekte moerassen en kwelders. Drassig en leeg. Onophoudelijk blootgesteld aan de invloed van water en wind.

Museum Wierdenland in Ezinge geeft een beeld van de oeroude bewoning van het Groningse kustgebied. U ziet er hoe in de loop van ruim 2000 jaar wierden en dijken werden opgeworpen en afgegraven en welke sporen dat heeft achtergelaten in het landschap van vandaag.
Prof. Dr. A.E. van Giffen zorgde rond 1930 voor wereldnieuws door in Ezinge tientallen resten van woonstalhuizen, vanaf ± 400 voor Chr. bloot te leggen. Een deel van de oudste boerderij is - samen met een doorsnede van de wierde - in het museum nagebouwd. Ook worden allerlei in wierden gevonden voorwerpen getoond, variërend van aardewerken potten tot uit been vervaardigde 'glissen', voorlopers van onze schaatsen.
Kinderen kunnen schatgraven, puzzelen met scherven, ring en pen spelen, punniken, dobbelen met botjes. Kortom je moet echt met je ouders een bezoek brengen aan dit museum.

 

museumwierdenland.JPG